O razlučivanju

Bogu vjerna duša ne može sama prosuđivati svoja nadahnuća. Ona se mora podložiti kontroli, obrazovanog i mudrog svećenika, i biti suzdržana dok god nema sigurnosti. Po sebi samoj ne treba se pouzdavati u nadahnuća i sve milosti. Time bi se mogla izložiti velikoj šteti. Premda duša može razlikovati lažna nadahnuća od božanskih, ipak treba biti oprezna jer ima mnogo nesigurnog. Bog voli i raduje se kad Mu sama duša ne vjeruje poradi njega samog. Budući da ga ova ljubi, oprezna je, pita i traži pomoć, da bi utvrdila da je to Bog, koji u njoj djeluje. Nakon što je zadobila sigurnost preko prosvjetljenog svećenika, ona se treba umiriti i prepustiti se Bogu prema Njegovim nadahnućima, to znači prema ispovjednikovim uputstvima.

Dn 139

Jednog dana spoznadoh kako se Bogu vrlo ne sviđa djelo, koje može biti hvale vrijedno, a ipak mu nedostaje čista nakana. Takvo djelo potiče Boga više na kaznu nego na nagradu. Neka ona budu rijetko u našem životu koliko god je moguće, a u redovničkom se životu ne bi trebala uopće pojavljivati.

Dn 484

Ukoliko se ne zna što je bolje mora se razmisliti, promišljati i posavjetovati se. Jer s nesigurnom savješću ne smije se djelovati. U nesigurnosti se mora kazati: Što činim, bit će dobro, jer imam nakanu dobro činiti; Gospodin će prihvatiti što smatramo dobrim – to će i Bog prihvatiti i smatrati dobrim. Ne treba se žalostiti, kad se stvar ne pokaže dobrom nakon nekog vremena. Bog gleda na nakanu kojom započinjemo i odgovarajući njoj.

Dn 800

Krepost bez razboritosti nije krepost. Trebali bismo često moliti Duha Svetoga za krepost obzira. Ona se sastoji od: promišljanja, razboritog razmišljanja i hrabre odluke. Konačna odluka ovisi uvijek od nas. Mi moramo odlučiti, ali možemo i trebali bismo pitati za savjet i tražiti prosvjetljenje.

Dn 1106

Ukoliko sam nesigurna u svom ponašanju, pitam ljubav. Ona daje najbolji savjet.

Dn 1354

Prije neke važne djelatnosti želim trenutak promisliti koju vezu ima s vječnim životom i iznaći koji glavni cilj predstoji radu – Božja slava, dobro vlastite duše ili drugih duša. Ukoliko to može potvrditi moje srce, bit ću neslomljiva u svom djelovanju i neću se osvrtati na poteškoće niti žrtve. Neću se preplašiti donesenih odluka. Meni je dovoljno spoznati da je to Bogu drago. I obrnuto. Ukoliko spoznam da dotično djelo nema ništa zajedničko s gore navedenim, želim se potruditi to podignuti dobrom nakanom na višu razinu. Ali ako spoznam da nešto dolazi iz sebeljublja, to želim izbrisati u korijenu.

Dn 1549

U sumnji neću postupati, nego se potruditi pronaći objašnjenje kod svećenika, posebno kod mog duhovnog vođe.

Dn 1550

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s