O razlučivanju

Bogu vjerna duša ne može sama prosuđivati svoja nadahnuća. Ona se mora podložiti kontroli, obrazovanog i mudrog svećenika, i biti suzdržana dok god nema sigurnosti. Po sebi samoj ne treba se pouzdavati u nadahnuća i sve milosti. Time bi se mogla izložiti velikoj šteti. Premda duša može razlikovati lažna nadahnuća od božanskih, ipak treba biti oprezna jer ima mnogo nesigurnog. Bog voli i raduje se kad Mu sama duša ne vjeruje poradi njega samog. Budući da ga ova ljubi, oprezna je, pita i traži pomoć, da bi utvrdila da je to Bog, koji u njoj djeluje. Nakon što je zadobila sigurnost preko prosvjetljenog svećenika, ona se treba umiriti i prepustiti se Bogu prema Njegovim nadahnućima, to znači prema ispovjednikovim uputstvima.

Dn 139

Jednog dana spoznadoh kako se Bogu vrlo ne sviđa djelo, koje može biti hvale vrijedno, a ipak mu nedostaje čista nakana. Takvo djelo potiče Boga više na kaznu nego na nagradu. Neka ona budu rijetko u našem životu koliko god je moguće, a u redovničkom se životu ne bi trebala uopće pojavljivati.

Dn 484

Ukoliko se ne zna što je bolje mora se razmisliti, promišljati i posavjetovati se. Jer s nesigurnom savješću ne smije se djelovati. U nesigurnosti se mora kazati: Što činim, bit će dobro, jer imam nakanu dobro činiti; Gospodin će prihvatiti što smatramo dobrim – to će i Bog prihvatiti i smatrati dobrim. Ne treba se žalostiti, kad se stvar ne pokaže dobrom nakon nekog vremena. Bog gleda na nakanu kojom započinjemo i odgovarajući njoj.

Dn 800

Krepost bez razboritosti nije krepost. Trebali bismo često moliti Duha Svetoga za krepost obzira. Ona se sastoji od: promišljanja, razboritog razmišljanja i hrabre odluke. Konačna odluka ovisi uvijek od nas. Mi moramo odlučiti, ali možemo i trebali bismo pitati za savjet i tražiti prosvjetljenje.

Dn 1106

Ukoliko sam nesigurna u svom ponašanju, pitam ljubav. Ona daje najbolji savjet.

Dn 1354

Prije neke važne djelatnosti želim trenutak promisliti koju vezu ima s vječnim životom i iznaći koji glavni cilj predstoji radu – Božja slava, dobro vlastite duše ili drugih duša. Ukoliko to može potvrditi moje srce, bit ću neslomljiva u svom djelovanju i neću se osvrtati na poteškoće niti žrtve. Neću se preplašiti donesenih odluka. Meni je dovoljno spoznati da je to Bogu drago. I obrnuto. Ukoliko spoznam da dotično djelo nema ništa zajedničko s gore navedenim, želim se potruditi to podignuti dobrom nakanom na višu razinu. Ali ako spoznam da nešto dolazi iz sebeljublja, to želim izbrisati u korijenu.

Dn 1549

U sumnji neću postupati, nego se potruditi pronaći objašnjenje kod svećenika, posebno kod mog duhovnog vođe.

Dn 1550

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s