O ljubavi

Kad jedna duša iskreno ljubi Boga, ne bi se trebala ničega bojati u svom duhovnom životu. Treba se prepustiti utjecaju milosti i ne ograničavati svoju povezanost s Gospodinom.

Dn 292

Velika ljubav može male stvari pretvoriti u velike a samo ljubav sama daruje vrijednost našim djelima.

Dn 303

U temeljnom razmatranju o cilju, tj. o izboru ljubavi, mora duša ljubiti. Ona potrebuje ljubiti. Duša mora izlijevati svoju ljubav, ali je ne u prljavštinu ili u prazno, nego u Boga.

Dn 373

Stvorenja ljubim ukoliko mi pomažu sjedinjenju s Bogom. Sve ljude ljubim zato, jer u njima gledam sliku Božju.

Dn 373

Ljubav mora počivati na uzajamnosti. Kad je Isus za mene ispio kalež gorčine do dna, tako i ja, Njegova zaručnica, prihvaćam sve gorčine kao dokaz svoje ljubavi prema Njemu.

Dn 389

Ljubav se ne temelji na riječima ili osjećanjima nego na djelima. To je čin volje, dar odnosno darivanje. Razum, volju i srce – te tri sposobnosti moramo uvježbavati za vrijeme milosti.

Dn 392 

Prava veličina leži u ljubavi prema Bogu i u poniznosti.

Dn 424

Samo se ljubav uračunava. Ona uzdiže najsitnija djela do u beskrajnost.

Dn 502

Kćeri Moja, ljubav Me je vodila, ljubav Me drži ovdje. Kćeri moja, kad bi ti znala koliku veliku zaslugu i cijenu ima jedan čisti čin ljubavi prema Meni, ti bi umrla od radosti. Stoga to govorim, da bi se ti trajno sjedinjavala sa Mnom, jer to je životni cilj tvoje duše! Ovaj čin počiva na činu volje. Znaj, da je čista duša ponizna. Kad se ti naklanjaš i trošiš pred Mojom slavom, onda te ja pratim Mojim milostima i koristim svemoć da bih tebe uzvisio.

Dn 576

Ja znam samo jako dobro, Gospodine, da Ti ne tražiš naših djela, Ti tražiš samo ljubav. Ljubav, ljubav i još jednom ljubav prema Bogu – nema ništa većeg, ni na nebu ni na zemlji. Najveća veličina je – ljubiti Boga. Prava veličina je u ljubavi Božjoj. Prava mudrost je – ljubiti Boga. Sve što je veliko i lijepo – je u Bogu. Izvan Boga nema ni veličine ni ljepote.

Dn 990

Spoznadoh što je vrijedno pred Bogom i što čini veličinu duše: ljubav, ljubav i još jednom ljubav. Spoznadoh da je sve što postoji prožeto Bogom.

Dn 997

Jezgra ljubavi je žrtva i trpljenje. Istina nosi krunu od trnja.

Dn 1103

Kad je moja duša uronjena u ljubav, odlučujem jasno i brzo najteža pitanja. Ona sama može koračati bezdanima i najvišim vrhuncima. – Ljubav i još jednom ljubav.

Dn 1123

Najsličniji smo Bogu kad darujemo oproštenje svom bližnjemu. Bog je ljubav, dobrota i milosrđe.

Dn 1148

Uvijek, posvuda i u svako vrijeme može se činiti dobro. Iskrena ljubav prema Bogu vidi trajno u svojoj okolini nužnost pomagati djelom, riječju i molitvom.

Dn 1313

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s