Sveta Faustina o svom duhovniku

Iz Dnevnika sestre Faustine

Neprestano sam molila da mi Bog podari tu veliku milost imati duhovnog vođu. Tu sam milost dobila tek nakon vječnih zavjeta kad sam došla u Vilnu. Bio je to prof. Sopoćko. Bog mi je podario nutarnje ga upoznati, prije nego što sam pošla u Vilnu.

Dn 34

Ipak Božja dobrota je bezgranična. On mi je obećao vidljivu pomoć ovdje na zemlji i dobila sam je nakon kratkog vremena u Vilni. U prof. Sopoćku prepoznala sam Božju pomoć. Još prije nego sam došla u Vilnu, poznavala sam ga kroz moja nutarnja viđenja. Jednog određenog dana vidjela sam ga u našoj kapeli između oltara i ispovjedaonice. Istodobno sam čula glas u svojoj duši “Ovo je za tebe vidljiva pomoć na zemlji. On će ti pomoći vršiti Moju volju na zemlji.”

Dn 53

Prof. Sopoćka mora Bog jako ljubiti. To govorim jer sam spoznala kako jako Božja pažnja počiva na njemu u određenim trenucima. Ja to vidim i izuzetno se radujem da Bog ima takve izabranike.

Dn 63

Jednom sam nutrinom ugledala svog ispovjednika i vidjela koliko će trpiti. – Prijatelji će te napustiti, svi će ti se suprostaviti i umanjit će se tvoje fizičke snage. Vidjela sam te kao jagodu grozda, izabranu od Gospodina i bačenu u prešu patnji. Tvoja duša, oče, bit će ispunjena sumnjom u nekim trenucima, koje se odnose na Djelo i na mene. Vidjela sam kao da bi ti se i Bog usprotivio i upitah Gospodina, zašto On tako postupa s tobom kao da ti želi otežati što ti pak zapovijeda. Gospodin je uzvratio: “S njim postupam tako za svjedočanstvo tomu da je to moje djelo. Reci mu da se ne treba ničega bojati. Toliko mnogo kruna bit će u njegovoj kruni, koliko će se duša spasiti ovim djelom. Ne nagrađujem za dobar uspjeh rada, nego za trpljenje.”

Dn 90

Jednom kad sam razgovarala sa svojim duhovnim vođom, ugledala sam nutrinom – munjevito kratko – njegovu dušu u velikoj tjeskobi, u tako velikoj muci, kako Bog samo rijetko dodiruje duše takvim plamenom. Patnje dolaze od ovog Djela. Doći će vrijeme u kojem će od Boga preporučeno Djelo doživjeti prividno potpuno uništenje. Ali zatim slijedi Božje djelovanje velikom snagom, koje će svjedočiti istinitošću. To će Crkvi podariti novi sjaj, koji već dugo u njoj počiva. Da je Bog beskrajno milosrdan, ne može nitko osporiti. On želi da ga duše najprije upoznaju kao Kralja Milosrđa. Kad započne ovaj pobjednički pohod, sve ćemo već biti u novom životu gdje više nema boli. No prethodno tvoja duša bit će napojena gorčinom naočigled uništenja tvojih nastojanja. Ali ovo uništenje događa se samo prividno, jer što Bog jednom odredi to On ne mijenja. Premda uništenje ostaje prividno, patnja je pak stvarnost. Kad će se to ispunjati, ne znam. Koliko će dugo trajati – ja ne znam.

Dn 378

U petak kod slavljenja u Ostra Brami, kad je slika bila izložena, bila sam nazočna na propovijedi, koju je držao moj ispovjednik. Bila je to prva propovijed o Božjem milosrđu, koju je Isus bio tražio već tako dugo. Kad je on govorio o velikom milosrđu Gospodinovu, slika je poprimila živi lik a zrake su prodirale u srca okupljenih…

Dn 417

Kad sam vidjela trud i požrtvovnost prof. dr. Sopoćka u ovoj stvari, divila sam se njegovoj strpljivosti i njegovoj poniznosti. To ga nije stajalo samo puno truda i neprijatnosti, nego i puno novca. I sve je pak platio profesor dr. Sopoćko. Vidim da ga je Božja providnost pripremila za ovo djelo milosrđa još prije nego sam ja zato molila Boga.

Dn 422

Jednom ugledah prof. Sopoćka u molitvi razmišlajujući o ovim stvarima. Vidjeh kako se iznenada ocrta krug svjetlosti nad njegovom glavom. Premda smo udaljeni jedno od drugog često ga vidim, najčešće kako uprkos iscrpljenosti radi za svojim pisaćim stolom.

Dn 762

Čudim se mnogim ponižavanjima i patnjama, koje svećenik mora prihvatiti u vezi s ovom stvari. To vidim u posebnim trenucima a pomažem ga svojom nedostojnom molitvom. Samo Bog sam može podijeliti takvu hrabrost,  u drugom slučaju duša bi malaksala. Ali s radošću vidim da sve protivštine doprinose većoj Božjoj časti. Bog nema puno duša takve vrste. O beskrajna vječnosti, ti ćeš objelodaniti napore herojskih duša, jer zemlja nagrađuje takve napore nezahvalnošću i mržnjom.

Dn 838

On mi je preporučio sve pocrtati o čemu znam da ne potječe od mene. Radi se o svemu što mi Isus govori, a što čujem u duši. On me već nekoliko puta molio zato, ali ne imadoh vremena, ili mi se čak nije žurilo s time. Ali otkuda on zna da to nisam upotpunila. To me je jako začudilo, a sad idem svim srcem na taj posao.

Dn 959

Ovaj svećenik je velika, sve do ruba Bogom ispunjena duša.

Dn 1238

Jutros je otputovao prof. Sopoćko. Kad sam uronila u zahvalnu molitvu za tu veliku milost susreta, iznenada sam bila posebno jako sjedinjena s Gospodinom. On mi reče: “To je svećenik po Mojem Srcu. Njegovi napori su Mi dragi. Ti vidiš, Moja kćeri, da se mora ostvarivati Moja volja i što sam obećao, Ja držim. Po njemu sijem utjehu patničkim i mučeničkim dušama. Svidjelo Mi se po njemu širiti pobožnost Mojem milosrđu. Po Djelu milosrđa više će duša doći Meni, nego bi on mogao postići odrješenjima danju i noću do konca svoga života. Tako bi on djelovao samo do svoje smrti. Ali po Djelu on će nastaviti djelovati do Sudnjeg dana.” 

Dn 1256

Za vrijeme našeg razgovora vidjela sam njegovu izmučenu dušu. Ta razapeta duša sliči Otkupitelju. Tamo gdje očekuje opravdanu nadu, nalazi križ. On živi među mnogim prijateljima, a osim Isusa nema nikog. Tako Bog razgolićuje dušu koju posebno ljubi.

Dn 1259

Vidim prof. Sopoćka kako mu je napeta duša i radi na Božjoj stvari da bi podastro Božje želje crkvenim dostojanstvenicima. Po njegovim nastojanjima zasvijetlit će novo svjetlo u Božjoj crkvi na utjehu dušama. Prethodno mu je duša ispunjena gorčinom, kao da je to plaća za njegova nastojanja prema Bogu, ali to neće tako ostati. Vidim njegovu nepovredivu radost koju će mu Bog darovati djelomice već ovdje na zemlji. Takvu vjernost prema Bogu, kojom se odlikuje ova duša, nisam još susrela.

Dn 1390

Bog ponekad pripušta u Svom neiscrpivom sudu, da se oni, koji su iznijeli najveće poteškoće u ovom Djelu, ne obraduju više ovdje na zemlji njegovim plodovima. Svo radovanje čuva Bog za vječnost… Te duše najviše sliče Otkupitelju, koji je u Svom djelu, što ga je izvršio ovdje na zemlji, doživio samu gorčinu.

Dn 1402

Sveta misa, slavio ju je prof. Sopoćko. Bila sam nazočna kod te Sv. mise i ugledah Dijete Isusa. Dodirnuo je jednim prstićem čelo svećenika i reče mi: “Njegova je misao tijesno povezana s Mojom. Budi mirna s obzirom na Moje Djelo. Neću dopustiti da se on vara, a ti ništa ne poduzimaj bez njegova dopuštenja.”

Dn 1408

Vidjela sam molitveno naprezanje jednog određenog svećenika. Njegova molitva sličila je Isusovoj molitvi u Maslinskom vrtu. O, kad bi taj svećenik znao, kako je draga Bogu njegova molitva.

Dn 1534

Danas sam vidjela naprezanja tog svećenika u Božjoj slavi. Njegovo srce započinje doživljavati ono čime je bilo ispunjeno Božansko Srce za vrijeme zemaljskog života. Za napore – nezahvalnost. Ali njegova je požrtvovnost za Božju slavu velika.

Dn 1547

O moj Isuse, Ti vidiš kako veliku zahvalnost osjećam za prof. Sopoćka, koji je toliko daleko doveo Tvoje djelo. Ta je ponizna duša izdržala sve oluje. Nije se dala obeshrabriti protivljenjima, nego je vjerno slijedila Božje zahtjeve.

Dn 1586

Jedna misao o “Sveta Faustina o svom duhovniku

  1. Povratni ping: 15 veljače, spomendan bl. Mihaela Sopoćka, duhovnika sv. Faustine | Milosrdni Isus

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s