Papa Franjo o milosrđu

Kršćani su svjedoci Božjega milosrđa

Kršćani ne svjedoče neku ideologiju nego Isusovo milosrđe koje nas osposobljuje da se približavamo narodu – istaknuo je Sveti Otac govoreći na jučerašnjem susretu sa svećenicima, redovnicima i sjemeništarcima u salezijanskoj školi u Santa Cruzu.

Prije obraćanja nazočnima, Papa je saslušao svjedočanstvo biskupa Roberta Bordija, odgovornoga za posvećeni život u Boliviji, o izazovima u redovničkom životu, potom svjedočenje jednoga svećenika o življenju vjere u zajednici, te jedne časne sestre o susretu s Isusom u molitvi, Euharistiji i u slušanju Božje riječi te jednoga sjemeništaraca, koji je stekao zvanje zahvaljujući majci koja ga je učila ustrajnoj molitvi.

Komentirajući evanđeoski odlomak o Isusovu ozdravljenju slijepca Bartimeja, Papa je govorio o ponašanju Isusovih sljedbenika pred ljudskom patnjom. Neki su sasvim ravnodušni, uopće se ne uzbuđuju i stoga se ne mogu promijeniti. Ravnodušni su pred trpećom braćom, a život im je suhoparan. Oni slijede posljednju modu i lete za novostima, a s drugima ne mogu uspostaviti ljudski odnos – ustvrdio je papa Franjo dodajući:

Neki se pak kršćani ponašaju poput onih koji su nalagali Bartimeju da šuti, da ne smeta. Ti uvijek prigovaraju poput nekih biskupa, svećenika, časnih sestara pa i Pape; njihov je kažiprst uvijek u zraku; kore Božji puk umjesto da ga uvjeravaju u Isusovu ljubav. Oni misle da je Isus samo za podobne, preziru dakle Božji puk. Misle da su bolji od drugih jer su kršćani. Njihovo ih je postupanje udaljilo od ljudi i njihova plača i veselja. Oni su zapovjednici a ne pastiri. S radosnima se valja veseliti, a s zaplakanima plakati, to je dio tajne svećeničkoga i redovnička poziva – istaknuo je Sveti Otac.

Papa je naposljetku govorio o onima koji se pred ljudskom patnjom ponašaju poput Isusa; zaustavljaju se pred bolom osobe i zauzimaju se za nju; umjesto da je ušutkavaju, pitaju kako joj mogu pomoći. Ako se ne zanimaš za patnju svoga bližnjega, onda u sebi nemaš Božje samilosti. Suosjećanje nije ušutkivanje onoga koji trpi, nego logika usredotočena na slobodu koja se rađa iz ljubavi i koja više od svega cijeni dobro druge osobe. Mi ne svjedočimo neku ideologiju, nismo Božji činovnici, već svjedoci spasonosne i milosrdne Isusove ljubavi. Nismo posebni, niti bolji  od drugih, ali smo zahvalni svjedoci Božjega milosrđa koje preobražava osobu – zaključio je Sveti Otac.

Tekst preuzet sa internetske stranice Vatikanskog radija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s