Aktualnosti

U Taboru održan duhovno – radni susret štovatelja Božjeg milosrđa

U organizaciji Koordinacije štovatelja Božjeg milosrđa od 25. do 27. lipnja u kući susreta Tabor u Samoboru održan je duhovno – radni susret štovatelja Božjeg milosrđa: svećenika i vjernika štovatelja Božjeg milosrđa sa područja Republike Hrvatske koji su uključeni u Koordinaciju, a koji su bili u mogućnosti odazvati se.

Koordinacija zajednica, pokreta i udruga štovatelja Božjeg milosrđa počela je s djelovanjem u svibnju 2012. s ciljem širenja štovanja Božjeg milosrđa u Hrvatskoj. Okuplja brojne zajednice, pokrete i udruge štovatelja Božjega milosrđa iz Dalmacije, Slavonije, Istre, Karlovca, Zagreba i okolice. Godine 2015. naziv se skraćuje u Koordinacija štovatelja Božjega milosrđa iz želje otvoriti se i svim pojedincima koji štuju Božje milosrđe bez obzira jesu li dio neke od zajednica koje njeguju tu karizmu.

Prva i osnovna želja ove Koordinacije je okupljanje štovatelja Božjeg milosrđa iz Hrvatske, pa i šire, na godišnjoj razini. Ideja o povezanosti zajednica koje njeguju sličnu duhovnost, u konkretnom slučaju pobožnost u čast Božjeg milosrđa, rodila sa na 1. međunarodnom kongresu štovatelja Božjega milosrđa koji se pod predsjedanjem kardinala Christopha Schönborna održao u Bazilici sv. Ivana Lateranskog u Rimu od 2. do 4. travnja 2008. godine.

Na poziv koji je tom prigodom upućen sudionicima Kongresa da takve susrete organiziraju i u svojoj domovini, do sada su odgovorile već brojne zemlje Europe i svijeta. Odgovor Hrvatske, Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa, na taj poziv bila je organizacija prvog velikog susreta štovatelja Božjega milosrđa u Zagrebačkoj katedrali 5. listopada 2013., na spomendan sv. Faustine. Drugi susret ŠBM organiziran je 28. rujna 2014. u Puli, gradu u kojem djeluju sestre Milosrdnog Isusa. Jedan od vrijednih plodova Koordinacije je i ujednačavanje pobožnosti (molitava i nazivlja) u čast Božjeg milosrđa na hrvatskom govornom području što je svoj konačni izričaj dobio u vidu imprimatura, odobrenom obliku molitvi za tisak od strane Hrvatske biskupske konferencije 29. siječnja 2014.

Neki od zaključaka ovog susreta su slijedeći: organizacija nacionalnog susreta štovatelja Božjeg milosrđa 2016. u jubilejskoj godini milosrđa na nekom od mjesta u kojima će tokom jubilejske godine biti otvorena vrata milosrđa (Marija Bistrica, Krašić, Karlovac); širenje štovanja Božjeg milosrđa kroz organizirane obilaske župa;  28. 9. 2015. na spomendan bl. Mihaela Sopoćka uključivanje u  međunarodnu molitvenu inicijativu ISKRA u kojoj se u 15.oo sati moli krunica Božjeg milosrđa na javnim mjestima (trgovima, raskrižjima ulica i sl.); – organiziranje velike devetnice Milosrđa kao molitvena potpora mladima i širenje štovanja BM među mladima (22. 10. 2015. – 22. 6. 2016.), ujedno i kao priprema mladih za odlazak na svjestki susret mladih u Krakow – grad Božjeg milosrđa.

Također na susretu je istaknuto kako štovatelji Božjeg milosrđa trebaju znati uputiti druge kako se ispravno moli pobožnost u čast Božjega milosrđa, te znati drugimaa protumačiti temelje štovanja Božjega milosrđa – pouzdanje u Boga i milosrđe spram bližnjega (što možete vidjeti ovdje), kao i pet oblika štovanja: slika, sat, krunica i svetkovina Božjega milosrđa te širenje štovanja (što možete vidjeti ovdje). Također, istaknuto je kako je potrebno u rad Koordinacije uključiti i druge svećenike, jer mnogo ih je koji štuju Božje milosrđe. Nazočni su se mogli također upoznati i sa cjelokupnim tekstom bule milosrđa kojim je proglašena Godina milosrđa, te u kojoj su donesene smjernice kako tu Godinu u Crkvi obilježiti.

Dosadašnji koordinator fra Tomislav Cvetko, poradi svojih novih svećeničkih dužnosti i poslanja koje ga čeka u Danskoj, zamolio je da ga se oslobodi službe koordinatora. Za novog koordinatora izabran je o. Andrzej Wosko SCJ iz zagrebačke župe Trnovčica. Ovdje napominjemo kako se u župi Trnovčica nalaze relikvije sv. Faustine i sv. Ivana Pavla II., čiji je život bio duboko obilježen štovanjem Božjeg milosrđa.

U slučaju da se netko želi više informirati ili surađivati sa Koordinacijom, navodimo na kraju i njezine kontakt podatke:
Koordinacija štovatelja Božjeg milosrđa
Samostan Družbe svećenika Srca Isusova, dehonijanaca, Tomaševa 22, Zagreb

o. Andrzej Wosko SCJ, koordinator
mob. 098/218239

Jelena Vuković, tajnica
mob. 099/5322151

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s