Papa Franjo o milosrđu

Cijelo je evanđelje sažeto u riječi milosrđe

Sveti je Otac danas (op. 05.06.2015.) primio u audijenciju sudionike generalnog kapitula družbe Svećenika Presvetoga Srca Isusova, koji se po svom utemeljitelju nazivaju dehonijanci. Tijekom kapitula raspravljali ste o tomu kakva ima biti vaša redovnička zajednica da sa svima može  dijeliti život i Evanđelje; vaš se kapitul odvijao pod geslom: ‘Milosrdni, u zajednici, sa siromašnima’ – spomenuo je Sveti Otac u uručenom govoru s nekim uputama za unaprjeđenje pastoralnoga rada družbe.

Blaženi milosrdni, jer će postići milosrđe (Mt 5,7). Redovnički se život smatra evanđeoskim, ukoliko u cijelosti ostvaruje blaženstva. Stoga kao redovnici imate biti milosrdni, a to znači po molitvi, meditiranju Svetoga pisma i Euharistiji živjeti u dubokom zajedništvu s Bogom kako bi cijeli život rasli u Božjem milosrđu. Veća spoznaja besplatne Božje ljubavi otvara nas prema našim bližnjima. Obnova družbe i vašega poslanja u svijetu podrazumijeva posvemašnju skrb za svakoga subrata kako bi njegovo posvećenje bilo izvor poticajnog i posvećujućeg susreta s Isusom, čije je probodeno srce izvor utjehe, mira i spasenja za sve ljude – ustvrdio je papa Franjo.

Cijelo je Evanđelje sažeto u riječi milosrđe; možemo reći da je milosrđe Kristovo lice, koje je On pokazao dolazeći ususret svima, ozdravljajući bolesne, jedući s grješnicima, naročito kad je, pribijen na križu, oprostio. Gospodin vas šalje da nosite njegovu ljubav u prvom redu siromašnima, koji su povlašteni u njegovim očima. Neka vas življeno milosrđe potakne na velikodušno otvaranje sadašnjim potrebama i učinkovito zauzimanje u novoj evangelizaciji, povlašćujući otvaranje prema najpotrebitijima – potaknuo je Sveti Otac, a potom se osvrnuo na povijest Družbe.

Vaša je povijest obilježena plodnošću vaše braće koji su svoj život potrošili služeći Evanđelju, živeći u zajedništvu s Pastirima, s nedjeljivim srcem za Krista i s duhom siromaštva. Neka njihovo evanđeosko opredjeljenje prosvijetli vaše misionarsko djelovanje i neka vas ohrabri da s obnovljenim apostolskim žarom nastavite svoje posebno poslanje u Crkvi. Na tragu njihovih svjedočenja možete u svojim životnim sredinama obnoviti svoje misijsko djelovanje. U zaključku govora Papa je Dehonijancima poželio da idu tragom svoga utemeljitelja.

Tekst preuzet sa internetske stranice Vatikanskog Radija

Komentiraj