Papa Franjo o milosrđu

Cijelo je evanđelje sažeto u riječi milosrđe

Sveti je Otac danas (op. 05.06.2015.) primio u audijenciju sudionike generalnog kapitula družbe Svećenika Presvetoga Srca Isusova, koji se po svom utemeljitelju nazivaju dehonijanci. Tijekom kapitula raspravljali ste o tomu kakva ima biti vaša redovnička zajednica da sa svima može  dijeliti život i Evanđelje; vaš se kapitul odvijao pod geslom: ‘Milosrdni, u zajednici, sa siromašnima’ – spomenuo je Sveti Otac u uručenom govoru s nekim uputama za unaprjeđenje pastoralnoga rada družbe.

Blaženi milosrdni, jer će postići milosrđe (Mt 5,7). Redovnički se život smatra evanđeoskim, ukoliko u cijelosti ostvaruje blaženstva. Stoga kao redovnici imate biti milosrdni, a to znači po molitvi, meditiranju Svetoga pisma i Euharistiji živjeti u dubokom zajedništvu s Bogom kako bi cijeli život rasli u Božjem milosrđu. Veća spoznaja besplatne Božje ljubavi otvara nas prema našim bližnjima. Obnova družbe i vašega poslanja u svijetu podrazumijeva posvemašnju skrb za svakoga subrata kako bi njegovo posvećenje bilo izvor poticajnog i posvećujućeg susreta s Isusom, čije je probodeno srce izvor utjehe, mira i spasenja za sve ljude – ustvrdio je papa Franjo.

Cijelo je Evanđelje sažeto u riječi milosrđe; možemo reći da je milosrđe Kristovo lice, koje je On pokazao dolazeći ususret svima, ozdravljajući bolesne, jedući s grješnicima, naročito kad je, pribijen na križu, oprostio. Gospodin vas šalje da nosite njegovu ljubav u prvom redu siromašnima, koji su povlašteni u njegovim očima. Neka vas življeno milosrđe potakne na velikodušno otvaranje sadašnjim potrebama i učinkovito zauzimanje u novoj evangelizaciji, povlašćujući otvaranje prema najpotrebitijima – potaknuo je Sveti Otac, a potom se osvrnuo na povijest Družbe.

Vaša je povijest obilježena plodnošću vaše braće koji su svoj život potrošili služeći Evanđelju, živeći u zajedništvu s Pastirima, s nedjeljivim srcem za Krista i s duhom siromaštva. Neka njihovo evanđeosko opredjeljenje prosvijetli vaše misionarsko djelovanje i neka vas ohrabri da s obnovljenim apostolskim žarom nastavite svoje posebno poslanje u Crkvi. Na tragu njihovih svjedočenja možete u svojim životnim sredinama obnoviti svoje misijsko djelovanje. U zaključku govora Papa je Dehonijancima poželio da idu tragom svoga utemeljitelja.

Tekst preuzet sa internetske stranice Vatikanskog Radija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s