Papa Franjo o milosrđu

Navijestiti Gospodinovu milosrdnu ljubav – to je naše poslanje

Izlijevanje Duha Svetoga u srca učenika na Pedesetnicu označava početak novoga razdoblja svjedočanstva i bratstva. To novo doba dolazi odozgor, od Boga, poput plamena koji je sišao nad svakog apostola – rekao je papa Franjo u današnjem podnevnom nagovoru, prije molitve Kraljice neba.

Silaskom Duha Svetoga učenici su se „potpuno preobrazili“. Kako je istaknuo Papa, namjesto straha dolazi hrabrost; zatvorenost ustupa mjesto navještaju, a svaku sumnju nadvladava vjera ispunjena ljubavlju. To je, prema njegovim riječima, „krštenje“ Crkve, koja započinje svoj povijesni hod, vođena snagom Duha Svetoga.

Otvaraju se vrata zatvorene sobe i kršćanska zajednica počinje naviještati Isusovo uskrsnuće. Dar Duha Svetoga – to što su apostole svi čuli govoriti na svojem jeziku – kako je objasnio Sveti Otac, ponovno uspostavlja sklad jezika izgubljen u Babilonu i naznačuje opće dimenzije poslanja apostolā. Crkva se ne rađa izolirana, već kao univerzalna, jedna i katolička, s točno utvrđenim identitetom, ali je otvorena svima; obuhvaća čitav svijet i nikoga ne isključuje. „Nikome majka Crkva ne zatvara vrata u lice“, ni „najvećem grješniku“, već „široko otvara svoja vrata svima“ upravo zato što je „majka“ – istaknuo je papa Franjo.

Plamen Duha Svetoga sažiže svaku ogorčenost, nadilazi ljudske granice i dotiče srce mnoštva, bez razlikovanja jezika, rase ili narodnosti. I danas se Duh Sveti izlijeva u Crkvi i u našim srcima, kako bismo nadišli vlastite osrednjosti i zatvorenosti te čitavom svijetu navijestili Gospodinovu milosrdnu ljubav. To je naše poslanje! – naglasio je Papa. I nama je darovan „jezik“ evanđelja i „plamen“ Duha Svetoga kako bismo, naviještajući uskrslog Isusa, užarili kako naša, tako i srca naroda te približili ga Njemu, koji je put istina i život.

Tekst preuzet sa internetske stranice Vatikanskog radija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s