Papa Franjo o milosrđu

Papa novoređenicima: Ne brzajte s misom, ne dosađujte u propovijedi, budite milosrdni u ispovijedi

Ne slaviti misu užurbano, ne držati dosadne propovijedi, nikada ne odbiti krštenje onome tko ga traži, biti milosrdni te radije se dopadati Bogu nego samima sebi – Papine su preporuke, koje je izrekao u homiliji u Bazilici svetoga Petra, na misi svećeničkog ređenja devetnaestorice kandidata – među kojima je i jedan Hrvat, konventualac fra Stjepan Brčina – na Nedjelju Dobroga Pastira i 52. Svjetski dan molitve za zvanja.

Podsjećajući da je Isus „jedini veliki svećenik Novoga saveza“, ali u kojem čitav narod postaje „svećenički“, Papa je istaknuo da Gospodin svejedno izabire pojedince, kako bi javno u Crkvi u njegovo ime izvršavali istinsku svećeničku službu na korist svih ljudi, nastavljajući njegovo poslanje učitelja, svećenika i pastira. Biskup „riskira“ i izabire svećeničke kandidate, „kao što je Otac riskirao sa svakim od nas“ – napomenuo je papa Franjo.

Ovo je hrana za Božji narod: da vaše homilije ne budu dosadne, da stižu sve do srca naroda, jer proizlaze iz vašega srca – budući da ono što njima govorite jest ono što imate u srcu. Tako se prenosi Božja riječ i tako će vaša pouka biti radost i podrška Kristovim vjernicima. Neka miomiris vašega života bude svjedočanstvo, primjer koji izgrađuje – potaknuo je Papa novoređenike, upozoravajući da su riječi bez primjera prazne; puke ideje koje nikada ne dotiču srce nego čak i čine zlo.

Kad slavite misu, budite svjesni onoga što činite. Nemojte brzati! Nasljedujte ono što slavite – nije to umjetni obred – napomenuo je Papa. U krštenju pak pridružujete nove vjernike Božjemu narodu. Nemojte nikada odbiti krštenje onomu tko ga traži! Sa sakramentom pokore otpuštate grijehe u ime Krista i Crkve. „A ja vas u ime Isusa Krista, Gospodina, i njegove zaručnice, svete Crkve, molim da se ne umorite biti milosrdni“ – rekao je Papa novoređenicima. „U ispovjedaonici ste da opraštate, a ne da osuđujete! Nasljedujte Oca koji se nikada ne umara opraštati“.

Svjesni da ste izabrani među ljudima, izvršavajte Kristovu svećeničku službu u radosti i ljubavi, želeći se dopasti jedino Bogu, a ne samima sebi. „Ružno je to kad svećenik živi da bi se dopao samome sebi… Pravi se paunom!“ – primijetio je Papa. „Imajte uvijek pred očima primjer Dobroga Pastira, koji nije došao da bude služen, već da služi“ i koji nije „ostao u svojoj ugodi“, već je izlazio, tražio i spašavao one koji su se izgubili – potaknuo je na kraju homilije papa Franjo.

Tekst preuzet s internetske stranice Vatikanskog Radija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s