Duhovnost

O Krvi i Vodo što potekoste iz Srca Isusova…

Probodeni bok predstavlja vrhunac golgotskog misterija. Pashalni misterij, najveći događaj SZ-a, po Isusovu otvorenom boku dobiva konačnu potvrdu i ispunjenje. Pashalno janje, kao što smo razmatrali uz otajstva Velikog četvrtka, trebalo je zaklati vrlo pažljivo. Nijedna kost nije se smjela prelomiti. Iz njega je trebala iscuriti sva krv i tek onda ga se smjelo pripraviti i blagovati. Upravo to se dogodilo s Isusom.

Kada je vojnik vidio da je već mrtav, nije mu razmrskao golijeni (kao što su Rimljani obično činili s raspetim osuđenicima nakon skidanja s križa), nego mu je kopljem otvorio bok. Poteklo je nešto krvi i vode. Ivan to gleda i upozorava: Ovo nije obična smrt. Ovo je liturgijska obredna žrtva. Pravo Janje je zaklano i to prema svim propisima. Bok je upravo probijen da iz Žrtve iscuri sva krv.

Otvoreni Kristov bok izvor je sakramenata. Voda i krv direktno označuju Krštenje i Euharistiju, sam otvoreni bok i sve druge sakramente. Tu se nalazi privilegirano mjesto susreta s Izvorom spasenja. Iz otvorenog Kristova boka rađa se Crkva, Kristova zaručnica, na isti način kao što se iz otvorena Adamova boka rodila Eva. Otvoreni bok izvor je mistike otaca i svetaca. Kroz otvoreni Kristov bok otvoren je svima nama put prema Srcu samoga Boga.

Dio razmatranja o Velikom petku p. Ante Lozuka, preuzeto sa internetske stranice Vatikanskog Radija

Kako se moli krunica “O Krvi i Vodo” možete vidjeti ovdje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s