Duhovnost

Naša je bijeda naša prednost kada nemamo što moliti doli milosrđe.

Izvan ljubavi Kristove nema istinskog duhovnog života. Mi imamo duhovni život samo zato što nas on ljubi. Duhovni se život sastoji u primanju dara Duha Svetoga i njegove ljubavi jer Presveto je Srce Isusovo u svojoj ljubavi zaželjelo da trebamo živjeti po njegovu Duhu – istome Duhu koji izlazi od Oca i od Riječi i koji je Isusova ljubav prema Ocu.

Ako znamo koliko je velika Isusova ljubav za nas, onda se nikada ne ćemo bojati prići mu u svem svojemu siromaštvu, svojoj slabosti, u svoj svojoj duhovnoj bijedi i nesigurnosti. Usitinu, kada uvidimo istinsku narav njegove ljubavi prema nama, htjet ćemo doći k njemu siromašni i bespomoćni. Nikada se ne ćemo sramiti svoje bijede. Naša je bijeda naša prednost kada nemamo što moliti doli milosrđe. Možemo biti sretni što vjerujemo da je njegova snaga savršena u našoj slabosti.

Najsigurniji znak da smo primili duhovno razumijevanje Božje ljubavi jest kada cijenimo vlastito siromaštvo u svjetlu njegova beskrajnoga milosrđa.

Moramo ljubiti vlastito siromaštvo onako kako ga Isus ljubi. Ono je njemu toliko dragocijeno da je umro na križu da to naše siromaštvo prikaže svojemu Ocu i da nas obdari bogatstvom vlatitoga beskrajnog milosrđa.

Moramo ljubiti siromaštvo drugih onako kako ga Isus ljubi. Moramo ih promatrati očima njegova suosjećanja. Ali ne možemo uistinu suosjećati s drugima sve dok nismo voljni primiti smilovanje i oproštenje za vlastite grijehe.

Mi doista ne znamo kako opraštati sve dok ne znamo što znači primiti oproštenje. Zato trebamo biti sretni što nam naša braća mogu oprostiti. Našim međusobnim praštanjem u našim se životima odražava Isusova ljubav prema nama. Jer kada međusobno opraštamo, tada se odnosimo jedni prema drugima onako kako se On odnosi prema nama.

Preuzeto iz knjige “Misli u samoći”, Thomasa Mertona, u izdanju Verbuma 2015.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s