Iz Dnevnika svete Faustine

Sveta Faustina o šutnji (I.)

Jezik je mali organ ali čini velike stvari. Sestra koja nije šutljiva, nikad ne dospijeva do svetosti, to znači da neće biti svetom. Ona si ne bi smjela ništa umišljati, osim ako Duh Božji govori po njoj, tada ne smije šutjeti. Ali da bi se slušao glas Božji, mora se imati mir duše i biti šutljiv ne na turoban način, nego s mirom u duši, to znači sabranošću u Bogu. Može se puno kazati i tomu uprkos ne kršiti šutnju, i obrnuto – malo govoriti i uvijek kršiti šutnju. Koju nepovratnu štetu izaziva nepridržavanje šutnje. Mnogo nepravde nanosi se svom bližnjemu, ipak najčešće – svojoj vlastitoj duši.

Dn 118

Bog se ne saopćava brbljivoj duši, koja puno zuji kao trut u košnici, zato ne stvara med. Brbljiva je  duša prazna u svojoj nutrini. Ona u sebi ne nosi temeljnih kreposti niti prisnosti s Bogom. Ne može biti govora o dubljem duhovnom životu ni o slatkom miru i tišini, u kojoj boravi Bog. Duša, koja nije sama iskusila slatkoću nutarnjega mira, nemiran je duh i smeta miru drugih.

Dn 118

U mirnijim vremenima duša poduzima iste napore, kao u vrijeme borbe. Ona mora vježbati, i to mnogo, jer drugačije ne može biti govora o pobjedi. Vrijeme mira razumijem kao vrijeme priprave za pobjedu. Duša mora uvijek biti na oprezu. Budnost i još jednom budnost. Duša koja razmišlja, prima mnogo prosvjetljenja. Rastresena duša dovodi samu sebe u opasnost pada, i ne treba se čuditi da padne. O Duše Božji, Ti Duhovni vođo, mudar je koga Ti odgajaš. Ipak preduvjet za djelovanje Duha Božjega – je tišina i sabranost.

Dn 145

Gospodin mi je dao spoznati kako Mu se malo sviđa brbljiva duša. – „U takvoj duši ne nalazim odmora. Stalna buka Me muči i u takvoj buci duša ne može razlikovati Moj glas.“

Dn 1008

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s