Aktualnosti

Kardinal Dziwisz o bl. Ivanu Pavlu II.: Prije smrti slavio je misu od nedjelje Božjeg milosrđa

Dana 2. travnja 2005. umro je blaženi Ivan Pavao II. Završen je tako dugački pontifikat prvog poljskog Pape u povijesti. Iznimni očevidac tih dvadeset sedam godina i prethodnog razdoblja koje je Wojtyła proveo u Poljskoj je njegov tajnik Stanisław Dziwisz, sadašnji nadbiskup kardinal u Krakovu.

U ovom intervjuu za L’Osservatore Romano — nekoliko tjedana od nedjelje Božjeg milosrđa, kad će papa Franjo uzdići Ivana Pavla II. na čast oltara zajedno s Ivanom XXIII. — kardinal iznova prolazi kroz neke trenutke Wojtyłinog života i njegove povezanosti sa Svjetskim danom mladih, čije će se sljedeće izdanje održati upravo u Krakovu.

Kako proživljavate ovaj trenutak  Vi koji ste mu bili blizu toliko godina?

Bio sam tajnik Karola Wojtyłe 12 godina u Krakovu i gotovo 27 godina tijekom čitavog njegovog pontifikata. To dugo razdoblje provedeno uz njega ostavilo je u meni jedan znak. Toliko događaja prolazi pred mojim očima,  počevši od novosti izbora Pape netalijana nakon 455 godina. Još življe je sjećanje na dramatični atentat 1981. u kojem je bio u opasnosti izgubiti život. A da ne brojim njegova brojna pastoralna putovanja i velike promjene zabilježene u tom vremenu u Europi i svijetu. Čitav njegov život je obilježio povijest. Svi smo mi uvjereni da smo živjeli uz jednog svetog čovjeka.

Znak u savjesti čovječanstva nije ostavio samo njegov život, nego i njegova smrt. Kako ste ju proživjeli?

Kako su godine prolazile, on nas je već pripremao na te posljednje trenutke, na bolni trenutak njegove smrti. Proživljavao ga je smireno i sa sigurnošću u uskrsnuće. Govorio je: «Čitav moj život je usmjeren prema Bogu i sada je došao trenutak prijelaza u drugi». Bio je pri svijesti gotovo do kraja, iako ne možemo sa sigurnošću reći kad je izgubio svijest. Prije smrti slavio je misu od nedjelje Božjeg milosrđa. Pričestio se sa nekoliko kapljica Kristove krvi kako bi se pripravio za prijelaz u drugi život. Potom je molio Jutarnje pohvale, Službu časova. Volim se sjetiti kako je u posljednjim minutama molio molitvu od sljedećeg dana, nedjelje Božjeg milosrđa. I umro je moleći upravo jutarnje pohvale od blagdana Božjeg milosrđa. Tako čitav njegov život, od početka do kraja, bio je sjedinjen s otajstvom Božjeg milosrđa. Na taj nam je način dao program za ovo tisućljeće: Božje milosrđe. Svijet neće imati mira ako se njemu ne okrene.

 

Izvor: L’Osservatore Romano, Laudato.hr

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s