Aktualnosti

15. veljače: spomendan bl. Mihaela Sopoćka, duhovnika sv. Faustine

Crkva u Poljskoj 15. veljače slavi spomendan bl. Mihaela Sopoćka (1888.- 1975.) , duhovnika s. Faustine i utemeljitelja Družbe sestara Milosrdnog Isusa.  Proglašen je blaženim 28. rujna 2008.

Njega je Isus podario s. Faustini kao vidljivu pomoć pri izvršenju Božje volje. Ona u svome Dnevniku piše: “Ipak Božja je dobrota bezgranična. On mi je obećao vidljivu pomoć na zemlji i dobila sam je nakon kratkog vremena u Vilni. U prof. Sopoćku prepoznala sam Božju pomoć. Još prije nego sam došla u Vilnu, poznavala sam ga kroz moja nutarnja viđenja. Jednog određenog dana vidjela sam ga u našoj kapeli između oltara i ispovjedaonice. Istodobno sam čula glas u svojoj duši ‘Ovo je za tebe vidljiva pomoć na zemlji. On će ti pomoći vršiti Moju volju na zemlji.’ ” (Dn 53)

Nakon smrti s. Faustine 1938. godine, ispunjenje Božjih zahtjeva upućenih s. Faustini, postalo je zadaća vlč. Sopoćka. Zanimljivo je da on, unatoč sveg truda i napora što ga je uložio, ipak nije doživio ponovno odobrenje štovanja Božjeg milosrđa u novim oblicima. Nakon što je Crkva 1958. izdala dekret zabrane, ponovno odobrenje stiglo je tek 1978., dok je prof. Sopoćko preminuo 1975. Sve muke kroz koje će on prolaziti, bile su već poznate  s. Faustini. Ona o njima piše  u svome Dnevniku:

“Jednom kad sam razgovarala sa svojim duhovnim vođom, ugledala sam nutrinom – munjevito kratko – njegovu dušu u velikoj tjeskobi, u tako velikoj muci, kako Bog samo rijetko dodiruje duše takvim plamenom. Patnje dolaze od ovog Djela. Doći će vrijeme u kojem će od Boga preporučeno Djelo doživjeti prividno potpuno uništenje. Ali zatim slijedi Božje djelovanje velikom snagom, koje će svjedočiti istinitošću. To će Crkvi podariti novi sjaj, koji već dugo u njoj počiva. Da je Bog beskrajno milosrdan, ne može nitko osporiti. On želi da ga duše najprije upoznaju kao Kralja Milosrđa. Kad započne ovaj pobjednički pohod, svi ćemo već biti u novom životu gdje više nema boli. No prethodno tvoja duša bit će napojena gorčinom naočigled uništenja tvojih nastojanja. Ali ovo uništenje događa se samo prividno, jer što Bog jednom odredi to On ne mijenja. Premda uništenje ostaje prividno, patnja je pak stvarnost.” (Dn 378)

“Bog ponekad pripušta u Svom neiscpivom sudu, da se oni, koji su iznijeli najveće poteškoće u ovom Djelu, ne obraduju više ovdje na zemlji njegovim plodovima. Svo radovanje čuva Bog za vječnost. No ponekad im Bog daje spoznati kako su Mu dragi napori takvih duša, a ti napori jačaju dušu za novu borbu i nova iskustva. Te duše najviše sliče Otkupitelju, koji je u Svom djelu, što ga je izvršio ovdje na zemlji, doživio samu gorčinu.” (Dn 1402)

Njegovu duboku povezanost sa Djelom Božjeg milosrđa Bog je pokazao i u još jednoj ‘slučajnosti’, pozvavši ga k sebi na imendan s. Faustine, 15. veljače 1975.

Sv. Faustina o svom duhovniku: https://milosrdniisus.wordpress.com/blezeni-mihael-sopocko/sveta-faustina-o-svom-duhovniku/

Životopis bl. Mihaela Sopoćka: https://milosrdniisus.wordpress.com/blezeni-mihael-sopocko/zivotopis/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s